Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Artenara

Artenara

Kommunen Artenara befinner sig också i Gran Canarias bergstrakter 50  kilometer från huvudstaden och beläget på en höjd av 1.270 meter över  havet. 

Även om  Artenara huvudsakligen är en inlandskommun,  når en del av  dess yta ända ner till kusten. Tamabada och Tirma heter de platser som  omger Artenara med stora ytor av skog, främst kanarisk pinje. Dessa  områden har blivit två av de bäst bevarade naturreservaten på  Gran  Canaria. 

Tamadaba

Artenara är en idealisk plats för att ta del av de arkeologiska fornlämningar som finns här. De visar hur de tidiga kanariska invånarna levde.  Den arkeologiska anläggningen Acusa (grottbostäder)  har deklarerats som ” Bien de Interés Cultural” . Dit är det möjligt att ta sig med bil.

Ett annat intressant mål att besöka är Ermita de la Virgen de La  Cuevita. Här finns ett kapell som är inhugget i en klippvägg. Kapellet  ligger 400 meter från själva byns centrum och är öppet från 10.00 till  19.00.  Den nuvarande församlingskyrkan i Artenara heter San Matías och  är från 1900-talet.

Ett par promenerar framför kyrkan i Artenara
Ett par i Tamadaba
Utsikt över Tamadaba

I museet Santiago Aranda, en kanarisk författare och filosof, ligger informationskontoret för kommunen. Öppet från måndag till fredag 11.30 till 16.30 (länk till turistkontoret)

Det är också värt att stanna vid Unamunos utsiktsplats med en skulptur av den berömde författaren och filosofen som gett namn åt platsen. Här finns en underbar utsikt, och man vill på detta sätt hylla Unamuno  som vistades på ön år 1910. 

Beträffande religiösa och historiska monument, måste också nämnas Ermita de la Candelaria i Acusa.  Här finns en stor samling  skulpturer  av stort värde.