Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Valleseco

Documento sin título

Valleseco

Från Artenara fortsätter vi vår färd i det inre av ön i riktning mot kommunen Valleseco, som ligger 28 kilometer från huvudstaden på en höjd av 1.000 meter över havet. 

Trots dess namn, Valleseco (torr dal) är det ett fuktigt klimat i  byn, som var en del av en stor skog med trädslaget laurisilva. Faktiskt  karaktäriseras Valleseco av sin ymniga vegetation, och  80% av arealen  är reserverat som naturskyddsområde, Espacio Natural Protegido. 

Det är huvudsakligen ett jordbruksområde där omgivningarna är  naturligt blomstrande. Dessa två omständigheter gör att besökaren har  till sitt förfogande ett stort antal stigar och vandringsleder där man  kan glädja sig åt ett intressant område med laurisilva-träd, vilka är av  stort botaniskt värde till exempel i Barranco de La Virgen och inne i  parken  Parque Rural de Doramas.

Det hydrauliska nätet som genomkorsar kommunen från den ena sidan till den andra anses också av stort, framför allt, etnografiskt värde. Fontäner, pelare, bevattningskanaler, kvarnar och tvätthoar konstruerade från början av 1900-talet är delar av det etnografiska arvet i Valleseco.  Stigar och vandringsleder i Valleseco är kända och uppskattade som vattenrutten.

Den mest anmärkningsvärda byggnaden i byn är kyrkan San Vicente Ferrer, en enkel byggnad och eklektisk i sin stil. I dess inre finner vi en klenod från 1700-talet: en tysk orgel av stort historiskt värde.

För utförlig information om Valleseco rekommenderas ett besök på Turistkontoret som ligger i byn.