Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Teror

Teror

Från Valleseco fortsätter vår rutt och avslutas i Villa Mariana de Teror, som ligger 8 kilometer från Valleseco och 20 kilometer från Gran Canarias huvudstad.  

Teror är beläget i den östra mittersta delen av ön på en höjd av 543 meter. Den stora attraktionen i byn är inte enbart Pinjemadonnan som är öns skyddshelgon och en viktig symbol för invånarna,  utan det är även en kommun med historiska värden och den har dessutom en storslagen natur.

Kyrkan i Teror
Ett par vilar sig vid en fontän i Teror

I kyrkan i Teror finns Pinjemadonnan, skyddshelgon för Canarias stift. Kyrkan ligger vid torget Plaza del Pino och den började byggas 1767, men har blivit restaurerad senare vid flera tillfällen.  Kyrkan Ntra. Sra. del Pino är kommunens viktigaste byggnad och en av de mest framträdande i den religiösa arkitekturen på Kanarieöarna. Kyrkan blev sedan centrum kring vilken man byggde staden Teror. Här finns också de viktigaste historiska värdena och minnesmärkena kring stadens utveckling. Av de viktigaste utmärkelserna som byggnaden fått mottaga kan nämnas Basílica menor, beviljat av påven Benedicto XV samt att det blivit utsett till National-monument. Kyrkan är öppen för allmänheten: måndag från 15.30 till 20.00,  tisdag till fredag från 9.00 till 13.00 och från 15.30 till 20.00, lördagar från 9.00 till 20.00 och söndagar från 8.00 till  20.00.  Bakom huvudaltaret finner man Pinjemadonnans rum. Öppettiderna är där måndag till fredag 13.00 till 15.00, lördagar från 11.30 till 13.00 och söndagar från 11.00 till 14.00.

En annan tillgång som är värd ett besök är museet Patronos de la Virgen, en historisk bostad där flera av madonnans beskyddare bott. Öppet för allmänheten är det söndag till fredag från 11.00 till 18.00; lördagar stängt.

Panoramabild över Teror

Plaza de Teror är byns neuralgiska centrum. Härifrån kan man beundra de typiska balkongerna av kanarisk arkitektur som smyckar en stor del av kommunens hus. Alameda är en annan av de mer välbesökta platserna i byn. Dess ursprung daterar sig till en öppen plats belägen framför biskopspalatset från 1793.  Här bodde stiftets präster, idag är det kulturhus som nu tar emot temporära utställningar. Nära kyrkan ligger Plaza Teresa de Bolívar, reformerad på 50-talet, där man kan se en byst av frihetshjälten Simón Bolívar.

I byggnaden där Terors rådhus är inhyst, förvaras en del av kommunens rika historiska arv, varför ett besök kan rekommenderas.  Öppet för allmänheten: måndag till fredag 9.00 till 13.00.

Sammankopplat med namnet Teror är också klostret Cister med sina utsökta konditoribakverk, ett hantverk som nunnorna står för. Klostrets ursprung är från år 1882 och i dess inre bevarar man fortfarande bilder av San Benito och San Ildefonso. Bilderna kommer från ett antikt kloster i huvudstaden. Öppet för allmänheten: måndag till fredag 10.00 till 13.00 samt från15.00 till 18.00. 

La Fuente Agria är också en plats som är typisk för Teror. Den består av tre källor: El Principal, Agua Agria och Molino de en medio.

Kanariska balkonger längs huvudgatan i Teror
Finca de Osorio

Om den som besöker Teror vill promenera i Terors naturliga omgivningar bör man veta att kommunen har flera naturskyddade områden: Ca ldera de Pino Santo, Finca de Osorio, Parque Natural de Doramas, Agujereada (en bergsformation),  ravinerna Madrelagua, del Pino och Molineta.  Finca de Osorio är beläget två kilometer från byn och är ett betydelsefullt naturområde   där det löper vägar, berg, raviner, odlingsområden och skogar. Inom området har man bevarat delar av laurisilvaskogar och en stor yta är täckt av kastanjeträd. Dessutom löper stigar som var planterade med träd som kom från Europa och Sydamerika på en del av egendomen. Här hittar man ombuträd,  brödgran, korkek och stenek. Det är gratis inträde. Öppet: måndag till söndag från 9.00 till 18.00.

I Teror anordnas runt kyrkan varje söndag, från klockan 8.00 till 14.00, en populär marknad.  Där kan man köpa produkter från jorden, typiska konditorivaror, den berömda blodpuddingen eller chorizos från Teror. Det är dessutom möjligt att i hantverkshörnan beundra de hantverk som tillverkas i byn.  (lördagar från 11.00 till 15.00 och söndagar från 8.00 till 15.00).

Om man vill ha ytterligare information om Teror så finns Turistkontoret bredvid torget Alameda.