Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

Santa Brígida

Santa Brígida

La Villa de Santa Brígida ligger 14 kilometer från Las Palmas de Gran Canaria. Dess stadskärna ligger i en dal med vackra palmdungar. Stadens ursprungliga namn var Sataute. 

Santa Brígida präglades tidigt av jordbruksnäringen. I dag återspeglas det i en del spektakulära villor och hus som har tagit vara på och inspirerats av den traditionella arkitekturen.

Caldera de Bandama

Om du beslutar dig för en promenad i byn kan du besöka församlingskyrkan, ett tempel i neogotisk stil i sin yttre struktur. Den ligger där man en gång byggde den första kyrkan i byn år 1522. Om du dessutom är där ett veckoslut får du inte missa ett besök på marknaden mitt i byn där både de bofasta och besökare kommer för att köpa produkter från jordbruket. Här finns ett stort utbud av ostar, bröd från landet, marmelader, hemgjord honung och ett stort utbud av desserter. Öppet för allmänheten är det lördagar från 8.00 till 20.00 och söndagar från 8.00 till 14.00.

Bandama
Bandamakratern

Santa Brígida är också känt för sina vackra omgivningar. Inte långt från  byn finns ett naturligt monument, Bandama. Det är en slocknad  vulkankrater  med ett djup av 200 meter och en diameter på en kilometer.  Den erbjuder magnifika vyer över de centrala, norra och östra delarna  av ön.

Inte långt från Bandama ligger Atalaya de Santa Brígida. Det är en by av grotthus som dateras från den förspanska epoken. Där tillverkar man nuförtiden med hjälp av urgamla tekniker den typ av matserviser som användes i de flesta hem på ön. Här kallas keramikerna för krukmakare och keramik för porslin. Här finns också ett ekomuseum, Casa Pancho, som har en stor samling av hantverk.

Casa del Vino på Gran Canaria
Flicka på cykel

Besökaren kan inte ta farväl och avsluta sin utflykt utan att besöka  Casa del Vino mitt i den historiska delen av Santa Brígida där man har  möjlighet att avsmaka vinerna med ursprungsbeteckning från Gran Canaria (från mondag till fredag från 10:00 till 14:00).