Gran Canaria
Gran Canaria
Naturen

Utsiktsplatsen Degollada de Becerra

Utsiktsplatsen Degollada de Becerra

Vid gränsen mellan kommunerna Vega de San Mateo och Tejeda, platsen som är inringad av berget Almagria i norr och Mejoranas i syd, är utan tvekan den plats som erbjuder den mest kända landskapsbilden på Gran Canaria.

Vyer från utsiktsplatsen Degollada de Becerra
Vyer från utsiktsplatsen Degollada de Becerra

Mitt emot, avklippt mot himlen i en linje som poserande för att bli betraktad, finner man vittnena till den antika vulkanen som var öns centrum på en oanad höjd. Denna position framkallar för oss en munk av sten som vaktar Roque Nublo och bredvid honom sitter en groda. I kanten av denna plattform blickar ett kvinnoansikte mot himlen. Hennes hårsvall faller mot avgrunden i den så kallade Risco de la Foguera. Längre bort reser sig från botten i Tejedas krater Roque Bentayga, en för urinvånarna helig plats som de arkeologiska utgrävningarna visar.

Hundratusentals år av erosion har rivit med sig material längs alla raviner som finns på denna sluttning, modelerande reliefen. Små flodfåror sammanstrålar för att göda Barranco Grande som dör ut i Playa del Charco: Ravinerna Tumba, Tejeda, Juncal, Chorrillo, Siberio, alla dessa går ner från höjderna och letar efter fertila dalar som de hittar bortom Morro del Ámbar i La Aldea de San Nicolás.

Vyer från utsiktsplatsen Degollada de Becerra
Vyer från utsiktsplatsen Degollada de Becerra

Bosättningarna i Tejeda, Artenara, La Culata, El Roque och Juan Fernández, sätter sin vita ton i detta sammelsurium av material, färger, former och struktur till vilken vegetationen bidrar från pinjeskogarna som här och där rinner över flodbädden och ginstfältet skymda av av det anspråkslösa gullregnet och försilvrat av höga vippor.

Det är en obligatorisk referens att på denna plats citera Miguel de Unamuno för hans visuella tolkning av Gran Canaria. "Det är en kollosal skakning från jordens inre, allt liknar en förstenad storm men en storm av eld, av lava, mer än av vatten".

Hela detta territorium är en del av det biosfära världsreservatet på Gran Canaria, utsett av UNESCO den 29 juni 2005.