Gran Canaria
Gran Canaria
Naturen

Utsiktsplatsen El Guriete

Utsiktsplatsen El Guriete

Från denna punkt i Tirajanaravinen ser man fästningarna i Ansite. Denna plats är relaterad till slutscenen i den spanska erövringen. Ansite var platsen där en grupp urinvånare gömde sig och slutligen gav upp inför den militära övermakten ledd av Pedro de Vera den 29 april 1483, det datum som Gran Canaria blev spanskt. Med syfte på denna händelse firade man här varje 29 april sammanslagningen av två samhällen. Trots allt var det emellertid mer fråga om en komplett utradering av de erövrade än en sammanslagning.

Vy från utsiktsplatsen "El Guriete"

Fästningarna är en viktig arkeologisk utgrävning med massor av begravningsgrottor och rum. Det närliggande museet Castillo de La Fortaleza rekommenderas för att fördjupa sig i att lära känna de förspanska invånarna i denna del av ön.

Landskapet man ser från denna punkt är hårt, abrupt, en ravin mellan två branta väggar. På ena sidan Guriete och Los Cuchillos och på andra sidan mot söder bergmassivet Amurga. Som en grön oas framträder palmdungarna, vittnen till den ursprungliga växtligheten. Det vegetala landskapet på dessa sluttningar har blivit format av det intensiva betandet av får från tiden långt innan erövringen.

Vy från utsiktsplatsen "El Guriete"
Vy från utsiktsplatsen "El Guriete"

René Verneau, fransk antropolog som ofta besökte Gran Canaria från slutet av 1800-talet till början av 1900-talet berättar: "… två enorma bergsmassiv av basalt sammanfogade i basen som har namnen Fortaleza Grande och Fortaleza Chica. Dessa två berg med sina helt vertikala sidor är skilda åt av två raviner som får dem att verka högre än de i verkligheten är. De är fulla av grottor som förr var befolkade och på toppen av det högsta ser man fortfarande två offeraltare. Jag utforskade största delen av dessa grottor och de gav mig en viktig serie av intressanta objekt".

Hela detta område väster om Tirajanaravinen (förutom en smal kustremsa) tillhör det biosfära världsreservatet på Gran Canaria, utsett av UNESCO den 29 juni 2005Programa Mac 2007-2013 Web Oficial de la Unión Europea