Gran Canaria
Gran Canaria
Naturen

Utsiktsplatsen Presa de Los Hornos

Utsiktsplatsen Presa de Los Hornos

Presa de Los Hornos har en höjd över havet på 1565 m. Med data från 1933 kan konstateras, även om den på senare år har växt, att den är gjord av sten, var 27 m hög med en kapacitet på 697.000 m³ vatten, som mellan uttorkning och tunnlar rinner mot kommunerna Arucas och San Mateo.

Utsiktsplatsen Presa de Los Hornos

Den är bygd på en grund av speciella lavastenar kallad ”brecha Roque Nublo”. Vegetationen runt omkring är en ung återplanterad kanarisk fura som samsas med ängar av ginst, gullregn och salvia, typiska för Gran Canarias bergsbygd.

Några meter därifrån längs vägen eller längs utstakade stigar finner vi den geografiska milstolpen och den viktigaste symbolen för denna ö: Roque Nublo. Ett stolt minne rest för länge sedan och som har inspirerat otaliga konstnärer. Dess närvaro är konstant, närvarande både i musik och populärkultur: Nestor Àlamo i sitt verk " Lyrisk månsten" och "Altar från min fosterjord".

Vy från Mirador Presa de Los Hornos

El Roque Nublo är förutom att vara en vallfartsort för kanarierna också målet för många bergsbestigare från det att en tysk år 1932 för första gången satte en flagga på toppen. Erkänt som naturmonument och omgivet av Nublos Landsbygdspark erhåller det en speciell skydd.

Hela detta territorium är en del av det biosfära världsreservatet på Gran Canaria, utsett av UNESCO den 29 juni 2005Programa Mac 2007-2013 Web Oficial de la Unión Europea