Gran Canaria
Gran Canaria
Naturen

Utsiktsplatsen Roque Nublo

Utsiktsplatsen Roque Nublo

På en framträdande plats är Roque Nublo ett geografiskt landmärke, som man tillskrivit den största symboliska betydelsen för denna ö. Monoliten på nästan nittio meter från basen, ett minne från ett avlägset förflutet, har inspirerat konstnärer, författare och musiker och vi finner dess namn i otaliga verk. Som Nestor de la Torres konstverk "Lyrisk månsten" eller "Altare för min fosterjord".

Vy från Roque Nublos utsiktsplats

Agustín Millares, Canarias historiker från slutet av 1800-talet säger angående dess formation: "hysteriska rörelser i marken, horribla explosioner i luften, täta regn av kokande sand som mörklade atmosfären, rinnande lavafloder i alla riktningar, enorma brytningar…"

Den moderna geologin har i berget identifierat en speciell typ av vulkanisk sten som de döpt till bräsch Roque Nublo. Denna bräsch är resultatet av konsolideringen av varma moln efter deponering och därefter avkylning. För sin kuriositet ger den namn åt det andra stora vulkaniska kretsloppet på Gran Canaria, kretsloppet Roque Nublo, som omfattar en period på nästan 2 miljoner år (från 5.3 till 3.4 miljoner år från nutid).

Roque Nublo
En grupp personer på väg till Roque Nublo

Roque Nublo har varit och är en vallfartsort för kanarierna, som ligger allra djupast i det kollektiva undermedvetna hos dem som tillhör denna ökultur. Dessutom representerar Roque Nublo målet för många bergsbestigare från det att år 1932 en tysk för första gången satte en flagga på toppen.

Omgivet av Nublos Landsbygdspark, har ledningen utsett det till Naturmonument.

Vegetationen som omger den är en återplanterad ung kanarisk fura som samsas med en matta av ginst, gullregn och salvia, typisk för den kanariska floran i Gran Canarias bergsområde.

Flora och Fauna i området Mirador Roque Nublo

Hela detta territorium är en del av det biosfära världsreservatet på Gran Canaria, utsett av UNESCO den 29 juni 2005.