Gran Canaria
Gran Canaria
Naturen

Utsiktsplatsen El Ingenio

Utsiktsplatsen El Ingenio

Från denna utsiktsplats kan man betrakta den betydelsefulla ravinen Tirajana.

Den kanariska palmen utmärker sig i landskapet (Phoenix canariensis) och har stort inflytande i den traditionella kulturen i Tirajana, där den är direkt knuten till dess hantverk. Stora exemplar blandat med olivträd är fläckar av vegetation som låter oss fantisera om ett förflutet där den naturliga miljön gradvis omskapades av människan för att finna i den de viktiga medlen för sin överlevnad.

Vy från utsiktsplatsen "El Ingenio"

Denna plats historia stakar ut händelserna som bekräftar dess tid som jordbruk, vilket började med odlingar av sockerrör. Idag har agrikulturen gått tillbaka för andra alternativ som en följd av turismen. Denna har hjälpt byborna att komma ut ur sin isolation, som fortfarande i viss mån gör sig gällande. Det innebär också att man förflyttar sig till platser närmare kusten som har expanderat tack vare detta fenomen.

Det landskap som man ser idag var scenen för en stor del av den centrala delen av södra Gran Canarias historia. Santiago de Tunte är fortfarande platsen för folkvandringar som förr i tiden, på den tiden som “alla vägar bär till Tunte”.

Vy från utsiktsplatsen "El Ingenio"
Vy från utsiktsplatsen "El Ingenio"

I René Verneaus ord, fransk antropolog som ofta besökte Gran Canaria mellan slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, reflekterar han över dess rikedom och betydelse: "Invånarna i Tirajana är i huvudsak jordbrukare. Det skulle inte kunna vara på annat sätt, eftersom dalen är så fruktbar och producerar ett överflöd av utmärkt majs och olika frukter. Framför allt fikonen och mandeln har stor ryktbarhet. Kanske är det i denna region man finner de flesta av den goda röda rapphönan, så vanlig i alla Gran Canarias berg".

Hela detta område väster om Tirajanaravinen (förutom en smal kustremsa) tillhör det biosfära världsreservatet på Gran Canaria, utsett av UNESCO den 29 juni 2005Programa Mac 2007-2013 Web Oficial de la Unión Europea