Gran Canaria
Gran Canaria
Naturen

Utsiktsplatsen La Sorrueda

Utsiktsplatsen La Sorrueda

I den här biten av ravinen i Tirajana kan man se den nära relationen mellan palmdungar och jordbruket. Palmdungen med kanariska palmer (Phoenix canariensis) tillhör den ursprungliga vegetationen i ravinen och i närliggande område. Palmen gör miljön mer vänlig då den erbjuder odlingarna skugga och skydd för vinden, förutom att den är en stor resurs.

Utsiktsplatsen La Sorrueda

Utsiktsplatsen Las Tederas, ligger mycket nära Natursalen med samma namn, och har fått sitt namn efter blomman sårväppling, på spanska tedera, (Bituminaria bituminosa). Växten är ursprungligen från Medelhavet och den sägs ha viktiga medicinska egenskaper. I den traditionella kanariska medicinen har man framför allt använt den för att läka sår.

Från denna punkt, den högsta av Santa Lucías utsiktsplatser, kan man överblicka en stor del av kratern Tirajana, det monumentala geologiska fenomenet beläget i de centrala delarna av Gran Canaria mot sydöst. Här finner man byarna Santa Lucía och i bakgrunden San Bartolome de Tirajana. Det handlar om ett område med stor skönhet där man kan betrakta en skarp relief av landskapet, samtidigt som den ymniga vegetationen och jordbruket, samt flera stora gårdar.

Vy från utsiktsplatsen La Sorrueda
Vy från utsiktsplatsen La Sorrueda

Det är en av de bästa platserna för att beskåda den unika arkitekturen i det historiska Santa Lucia, dess traditionella kanariska arkitektur och framför allt kyrkan, vitheten och morfologin av dess kupol som gör den omisskännlig. Man kan dessutom upptäcka den på långt håll. I panoramabilden kan man beskåda de olika gröna tonerna i dalens växtlighet. Framför allt palmer och olivträd så nära förknippade med Tirajanas krater och befolkningens hantverk.

Hela detta område väster om Tirajanaravinen (förutom en smal kustremsa) tillhör det biosfära världsreservatet på Gran Canaria, utsett av UNESCO den 29 juni 2005Programa Mac 2007-2013 Web Oficial de la Unión Europea